Viharos időkben is gyarapította vagyonát a PADME

Budapest, 2024. június 17. A korábbi évekhez hasonlóan a tavalyi évben is tovább gyarapodott a Pallas Athéné Domus Meriti (PADME) Alapítvány vagyona. A szervezet 2023-ban 3,4 milliárd forint bevétel mellett 90 millió forint adózott eredményt ért el, összvagyona pedig év végén meghaladta a 283,4 milliárd forintot.

A PADME tíz évvel ezelőtt a tudományos életben és a fizikai térben egyszerre kezdte el az építkezést, és azóta is folyamatosan támogatja a legkiválóbb értékteremtő kezdeményezéseket. Az Alapítvány a 2014-2024 közötti időszakban több mint 17 milliárd forinttal közel 1800 oktatási, tudományos pályázatot támogatott határon innen és túl, és folyamatosan együttműködött oktatási intézményekkel, tudományos központtokkal és szervezetekkel, annak érdekében, hogy éveken átnyúló kiemelt jelentőséggel bíró projektek szakmai működtetésében segítsen. Tevékenysége nyomán több nemzetközi hírű professzor tette át tevékenysége székhelyét Budapestre, a támogatásával működő PABooks kiadó pedig számtalan tudományos sikerkönyvet jelentetett meg magyar nyelven. A PADME a főváros több ikonikus épületén értékmentő-értékteremtő rekonstrukciót hajtott végre, így azok újjászületve szolgálják a kultúrát és a tudományt, a támogatásával pedig kulturális központok, kiállítóterek és művészek mutathatták meg hogy képesek a világ élvonalába tartozó kulturális teljesítményre.

Az Alapítvány az Alapító okiratában foglalt céljainak megfelelően a 2023. üzleti évben közel 2 milliárd forint támogatást nyújtott tehetségkutató műhelyek, egyetemek, hallgatók, tudományos közösségek számára. A tavalyi évben a PADME támogatta az Ökumenikus Segélyszervezet az Oktatásért Alapítvány innovatív oktatásfejlesztési programját; az Eötvös Loránd Tudományegyetem professzori programját; a Mathias Corvinus Collegium Alapítvány tehetségkutató tevékenységét; a Külgazdaság című folyóirat 2023-as évi számai megjelentetését; a Kecskeméti Animációs Filmfesztivált; a Neumann János Egyetem ösztöndíjprogramját; a BME Gyerekegyetemet és a BME Művészeti Rezidenciaprogramját; a Selye János Egyetem kutatási programját; a Magyar Közgazdasági Társaság szakmai programjait; a Tiszaroffi Ösztöndíj, - és Továbbtanulási Program; a Budapesti Metropolitan Egyetem oktatási és tudományos tevékenységének további fejlesztését; a Magyar Földrajzi Társaság értékmentő tevékenységét; a 32. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábort; megvalósítását.

Eközben a PADME nem csak megőrizte az alapítók által eredetileg juttatott 266,4 milliárd forintos vagyonát, de folyamatosan gyarapította azt, és – az irányadó szabályozásnak eleget téve - kizárólag a befektetések hozamokból látta el támogatói tevékenységét. Az elmúlt évi teljesítménynek is köszönhetően az Alapítvány vagyona immáron meghaladja a 283,4 milliárd forintot.

Ezt a vagyont továbbra is az Optima Befektetési Zrt. kezeli, aminek a feladata, hogy az alapítványi vagyont – viharos időkben is – biztonságos megoldással értékálló vagyonelemekbe fektesse be. Az Optima 2023-i évi vagyonkezelési stratégiáját és döntéseit a piaci fejlemények is visszaigazolták, hiszen a geopolitikai és világgazdasági feszültségek mellett is folyamatosan növelni tudta a rábízott alapítványi vagyon értékét. Az eredményes és vagyonbővülést hozó tavalyi teljesítmény nagyban köszönhető az elmúlt éveket jellemző átgondolt, prudens befektetési politikának, amelyeknek eredményeként stabilan és hosszú időszakra biztosított a szervezetek pozitív gazdálkodása.